Ikke spis meg!

Her har Distractify samlet bilder av mat som ser ut som triste eller redde mennesker. Ta en titt på bildene og spør deg selv: Føler du sympati? Selv om noen av bildene bare er morsomme, klarer en del av dem i alle fall å gi meg litt medfølelse. Det gjelder særlig #4, #7 og #25.

La oss si at du også føler litt sympati. I så fall kan vi konkludere med at du kan føle sympati for ting som ikke kan lide. Det, i seg selv, er selvsagt ikke noe stort problem. Men det hinter til et mer alvorlig spørsmål: Kan det være at denne mismatchen også går motsatt vei, slik at det også kan være tilfeller der et vesen kan lide voldsomt uten at du blir emosjonelt berørt?

Vi må være åpne for at det er mulig. Selv om et levende vesen kan føle uutholdelig smerte, er det mulig at vår mekanisme for sympati ikke klarer å respondere til denne smerten. Kanskje er det slik med en fisk som blir trukket opp av vannet med en krok gjennom munnen eller en hummer som blir senket ned i kokende vann. De er rett og slett for langt unna oss evolusjonsmessig til at de klarer å trykke på sympatiknappene våre. Men det er ikke er ensbetydende med at de ikke kan lide.

Og her er vi ved den mørke siden av bildene hos Distractify. De viser at vår umiddelbare mekanisme for å føle sympati ikke er særlig sofistikert, og at vi lett lar oss forville av små linjer, kurver og prikker. Så kanskje vi burde være forsiktige med å trekker etiske konklusjoner om hvem vi bør bry oss om basert på hva denne mekanismen forteller oss.

Foto: Faksimile fra Distractify.

Kommentarer er stengt.

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere like this: