Statssekretær Bjørnar Laabak (FrP) blander seg inn i UiO-ansettelse

Oppdatering (1): Laabak har først redigert og så slettet blogginnlegget. Klikk her for å se en skjermdump av det opprinnelige innlegget.

Oppdatering (2): Ole Martin Moen (UiO) møtte Bjørnar Laabak til debatt i Politisk kvartér på NRK P2. Klikk her for å lytte.

For to uker siden ansatte vi Aksel Braanen Sterri som stipendiat i filosofi ved Universitetet i Oslo. I går skrev statssekretær Bjørnar Laabak (FrP) i Kommunal- og moderniseringsdeparmentet på sin blogg at UiO burde ha unngått å ansette Sterri på grunn av meningene hans om abort og Downs syndrom:

”Jeg stiller spørsmål om UiO skal tilby personer med slike holdninger stipendiater. Mulig kan en person som har studert statsvitenskap bli professor på området «hva som kan eller ikke kan kjøpes eller selges», men UiO har et ansvar for hvilke holdninger som ligger i bunnen hos personer de tilbyr å bli professor.”

Dette er en sjokkerende uttalelse fra en statssekretær.

Det er uhørt at et universitet skal ha et meningsfilter, og velge bort den best kvalifiserte kandidaten på grunn av hans eller hennes overbevisninger. Laabak mangler forståelse for akademia og for akademisk frihet. Mangelen på forståelse nærmer seg pinlig når Laabak tror at en stipendiatstilling og en professorstilling er det samme.

Laabaks uttalse er ikke bare inkompetent; den er også farlig. Laabak er en del av politisk ledelse i departementet med ansvar for statens funksjon som arbeidsgiver. Han har dermed stor makt og sender et faretruende signal til høyskoler og universiteter når han, i sin rolle, blander seg inn i en akademisk ansettelse og tar til orde for et meningsfilter. Hvordan vil dette tolkes? Vil noen se dette som et signal om at det kan være best å unngå Sterri, eller andre som ubehager Laabak, hvis man vil ha statssekretærens gunst i fremtiden?

Det er avgjørende at akademikere kan mene hva de vil og at en akademisk institusjon skal kunne ansette hvem de vil. Vi er glade for å ha ansatt Sterri og tar på det sterkeste avstand fra Laabaks uttalelser.

Jeg lurer på hvorvidt kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner stiller seg bak uttalelsen fra sin statssekretær.

Ole Martin Moen, Ph.D.
Forsker og prosjektleder
Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk
Det humanistiske fakultet
Universitetet i Oslo

Tlf.: 416 86 074
E-post: o.m.moen@ifikk.uio.no

2 kommentarer om “Statssekretær Bjørnar Laabak (FrP) blander seg inn i UiO-ansettelse

Kommentarer er stengt.

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere like this: