Elitisme løfter alle

Innlegg av professor Nils Christian Stenseth og Aksel Braanen Sterri i Aftenposten 26. april 2017.

I Aftenposten 23. februar kritiserer Stig Frøland oss for å fremme et for elitistisk forskningspolitisk syn – og hevder at dette vil gå på bekostning av Universitetet i Oslos målsetting om å være et breddeuniversitet (innlegget kan leses her ved å bla til fjerde innlegg).

Det synes for oss underlig at man klarer dette innen idrett, men at det skulle være umulig innen forskning. Legger vi forholdene godt til rette for at «eliten» kan blomstre, så vil den også «dra med seg» bredden.

Alle har nytte av å være i kontakt med fremragende forskningsmiljøer.

Frøland er redd for at det å fremme toppforskningen vil gjøre universitetet mer motedrevet og ha «en fossiliserende effekt på forskningsprofilen ved UiO og hindre utvikling av nye og viktige forskningsområder». Vi vil selvfølgelig argumentere imot en sterk tematisk prioritering med fokus på enkelte «moteretninger».

Men styrker vi de solide forskningsmiljøene som publiserer regelmessig i de beste fagtidsskriftene, er vi sikre på at det vil fremme dynamikk og utvikling innen og mellom fagene; det er jo det som skal til for å ligge på forskningsfronten over tid. Et av de viktigste målene for forskningspolitikken bør nettopp være at norske forskere kan delta i denne dynamikken.

Tidligere innlegg:

Foto: Nils Christian Stenseth på Abelprisutdelingen i 2012, foto av Ole Haug, lisensiert ved CC BY-NC-ND 2.0.

Kommentarer er stengt.

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere like this: